Amerika felfegyverezte a kurdokat

Fegyvereket, muníciót és orvosi segélyt dobott le az amerikai légierő az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet által ostromolt szíriai Kobanit védő kurdoknak. Canberra a különleges erők 200 tagját is Irakba

A közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai parancsnokság (CENTCOM) Washingtonban bejelentette, hogy több szállítmányt dobtak le a részben már a dzsihadisták által ellenőrzött város közelében. A fegyverek, a muníció és a segély az észak-iraki kurd hatóságoktól származik.

Ez az első alkalom az IÁ elleni műveletekben, hogy fegyverrel látják el a kurdokat. A parancsnokság szerint három C-130 típusú gép 27 csomagot dobott le, bennük kézi fegyverekkel, lőszerekkel és orvosi ellátmánnyal.

A támogatással az volt a cél, hogy lehetővé tegyék a szélsőséges szunnita szervezet elleni harc folytatását, és így megakadályozzák, hogy a dzsihadisták teljesen bekebelezzék a török-szíriai határon fekvő várost. Bár a küldetés eredményességének felmérése még folyamatban van, egy név nélkül nyilatkozó magas rangú amerikai tisztségviselő azt mondta, a szállítmány „túlnyomó része” eljutott a kurd harcosokhoz.

Megfigyelők szerint biztosra vehető, hogy a kurdok fegyverrel való ellátása felbőszíti a török kormányt, amely korábban közölte, hogy ellenzi a szíriai kurdok felfegyverzését. Szerintük ugyanis ahhoz a – Törökország által terrorista szervezetként nyilvántartott – Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadó szervezethez tartoznak, amely 30 éven át fegyveres harcot folytatott a török hatóságok ellen. Ankara erről szóló álláspontját legutóbb épp szombaton fejtette ki Recep Tayyip Erdogan török államfő Barack Obama amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetésén.

kapcsolódó cikkek

Régió

Irán miatt enyhül az ellentét Szaúd-Arábia és Izrael között

Szaúd-Arábia és Izrael nem ápol egymással diplomáciai kapcsolatokat. A Perzsa-öböl menti konzervatív monarchia trónörököse, Mohamed bin Szalmán azonban most meglepte

Merítés

Twitter