“Csak akkor térek vissza Európába, ha az iszlám meghódította”

Az Irakot és Szíriát rettegésben tartó ISIS fegyvereseinek száma már eléri a 10-15 ezer főt. Az elfoglalt városok börtöneiből felszabadított rabok mellett azonban egyre több külföldi is csatlakozik soraikhoz.

Az Irakot és Szíriát rettegésben tartó ISIS fegyvereseinek száma már eléri a 10-15 ezer főt. Az elfoglalt városok börtöneiből felszabadított rabok mellett azonban egyre több külföldi is csatlakozik soraikhoz. Európából, Amerikából és Ausztráliából is érkeznek dzsihádisták. De állítólag már folyik a jövő iszlamista generációjának kiképzése is.

Becslések több ezerre teszik azoknak a külföldi harcosoknak a számát, akik európai vagy amerikai útlevéllel rendelkeznek, és most Irakban és Szíriában harcolnak a dzsihádista ISIS (Iraki és Levantei Iszlám Állam) soraiban. A törökök már jelezték, rajtuk keresztül érkeznek a Közel-Keletre az európai harcosok, és arra kérték az európai hatóságokat, ne engedjék szélsőséges iszlamista állampolgáraikat Törökországba. A török hatóságok eddig 5300 olyan embert akadályoztak meg az országba való bejutásban (824-et pedig kitoloncoltak), aki feltehetőleg csatlakozni akart valamelyik felkelő csoporthoz.

A CNN a The Soufan Group biztonsági tanácsadó cég számításaira hivatkozva 700 francia, 800 orosz és 3-400 brit állampolgárról beszél. Ennél többen is lehetnek, hiszen ezek a számok csak azokat jelölik, akiket a hatóságok le tudtak nyomozni. Egy brit képviselő becslései szerint az elmúlt években mintegy 1500 brit ment el a Közel-Keletre harcolni, és mivel már sokan vannak Szíriában, innen könnyű átmenni Irakba is. De nemcsak Európából, hanem a tengerentúlról is érkeznek; a múlt hónapban egy 22 éves amerikai fiú robbantotta fel magát Szíriában az iszlám nevében.

Az ISIS egyik, világszerte elterjedt toborzóvideóján (lásd alább) egy brit testvérpár mellett egy ausztrál férfi biztatja az érdeklődőket a fegyveres csoporthoz való csatlakozáshoz az iszlám nevében meghozott áldozatra és mártíromságra hivatkozva. A fiatal brit férfi a CNN-nek elmondta, jó élete volt otthon, Dél-Angliában, állás, család, kocsi stb., de mint muszlim mégsem találta a helyét. Itt hozzá hasonló fiatalokkal találkozhat. Irakban az iszlámért és a pánarab/pánmuszlim ország létrejöveteléért harcolhat. Mint mondja, nem akar visszamenni Angliába és öngyilkos merényleteket végrehajtani, majd csak akkor tér vissza Európába, ha az iszlám meghódította azt.

Sheikh Zane Abdo, a cardiffi Dél-Walesi Iszlám Központ imámja szerint az ehhez hasonló propagandavideók nagyon károsak, és az interneten keresztül egy-két nap alatt több százezer brit muszlim fiatalhoz eljuthatnak. Sajnos sokan fogékonyak is rá, hiszen a film az egész háborút egyfajta kalandnak, táborozáshoz hasonló élménynek állítja be. Az nem látszik, hogy ez valójában nem szól másról, mint hogy muszlimok hidegvérrel halomra ölik egymást.

kapcsolódó cikkek

Régió

Irán miatt enyhül az ellentét Szaúd-Arábia és Izrael között

Szaúd-Arábia és Izrael nem ápol egymással diplomáciai kapcsolatokat. A Perzsa-öböl menti konzervatív monarchia trónörököse, Mohamed bin Szalmán azonban most meglepte

Merítés

Twitter