Százezrek kerühetnek kereszttűzbe Hodeidában

Az éhhalál mellett most már közvetlen életveszély is fenyegeti a jemeni Hodeidában élőket, segélyszervezetek a város azonnali kiürítését sürgetik.

Az éhhalál mellett most már közvetlen életveszély is fenyegeti a jemeni Hodeidában élőket, segélyszervezetek a város azonnali kiürítését sürgetik.

A negyedik éve folyó véres polgárháborúban szemben álló síita és szunnita erők ugyanis várhatóan ott csapnak össze, miután a tárgyalás most sem hozott eredményt.
Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodájának vezetője, Mark Lowcock arról számolt be, hogy a segélyszervezetek kénytelenek újratervezni ottani küldetésüket, de szó sincs róla, hogy feladnák a várost, maradni akarnak. Az ENSZ több tucatnyi embere most is ott van, és dolgozik.

A Vörös-tenger partján fekvő Hodeida a jemeni segélyszállítmányok legfontosabb kapuja volt, de már hónapok óta nem kötnek ki hajók a harcok miatt.
Az ENSZ szakértői március elején azt mondták, még két, legfeljebb négy hónapra elegendő az élelmiszertartalék Jemenben, ez az idő lejárt.
Eközben az Irán támogatta síita húszi lázadók és a kormányerőkkel szövetséges, szaúdi vezetésű szunnita koalíció összecsapásaiban napról napra százak halnak meg.
Mostanra a lakosság negyede, több mint 22 millió ember szorul segítségre, de többségükhöz nem jutnak el a segélyszervezetek.

kapcsolódó cikkek

Régió

Irán miatt enyhül az ellentét Szaúd-Arábia és Izrael között

Szaúd-Arábia és Izrael nem ápol egymással diplomáciai kapcsolatokat. A Perzsa-öböl menti konzervatív monarchia trónörököse, Mohamed bin Szalmán azonban most meglepte

Merítés

Twitter