Mélypontra jutott Izrael és Amerika kapcsolata

Jeruzsálem és Washington kapcsolata mélypontra jutott az Erős Szikla hadművelet idején kiéleződött feszültségek miatt – állítja az izraeli média.

Jeruzsálem és Washington kapcsolata mélypontra jutott az Erős Szikla hadművelet idején kiéleződött feszültségek miatt – állítja az izraeli média.
A média csütörtökön a hírek élén ismertette a The Wall Street Journal című amerikai lap értesülését, miszerint a Fehér Ház a gázai övezeti harcok közepén leállította a helikopterekről kilőhető Hellfire levegő-föld rakéták szállítását Izraelnek, noha arról az izraeli hadsereg már megállapodott az amerikai katonai illetékesekkel.
A 10-es tévécsatornán Alon Ben-Dávid katonai szakértő arról számolt be, hogy nemcsak Hellfire rakétákat, hanem egy más muníciót is tartalmazó teljes fegyverszállítmányt is leállítottak a leghevesebb küzdelmek idején, amelyeket egy Izraelben, a Negev-sivatagban lévő amerikai fegyverraktárból kellett volna kiadni Jeruzsálem számára. A lapok szerint Washington megszigorította a jeruzsálemi fegyverszállítások ellenőrzését, ezentúl a kormány jóváhagyása szükséges az eddigi rutineljárás helyett, ami a két ország kapcsolatainak válságát jelzi.

A viszony az izraeli sajtó szerint azért romlott meg ennyire, mert a tűzszüneti tárgyalásokkal kapcsolatban Jeruzsálem elhatárolódott John Kerry amerikai külügyminiszter lépéseitől, amikor Katar és Törökország közvetítői bevonását szorgalmazta, szemben az Izrael támogatta egyiptomi közvetítéssel. Az amerikai diplomácia a jelenlegi kairói tárgyalásokon is csak megfigyelő szerephez jutott, ami izraeli szakértők szerint kiváltotta Washington haragját, és a fegyverek megvonásával jelzik Izraelnek, hogy jobban figyelembe kell vennie a térségben az amerikai érdekeket.

Az elhidegülést Washington nem kívánja a nyilvánosság elé tárni, erre utal, hogy pénteken az amerikai kormány szóvivője cáfolta, hogy változás történt volna a fegyverszállításokkal kapcsolatos politikában, és a gázai válságot illetően természetesnek nevezte a „különös figyelmet” a szállítmányok elbírálásánál.
Az amerikai kapcsolatok egyre komolyabb megromlására Benjámin Netanjahu kormányfő nem reagált, de alacsonyabb szinteken kétféleképpen válaszoltak. Egyrészt a keményvonalas Jákov Amidror, Benjámin Netanjahu miniszterelnök volt nemzetbiztonsági tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy Izrael elég erős a gázai harcokhoz az amerikai gyártmányú Hellfire rakéták nélkül is, és nem lehet kizárni a Gázai övezet katonai elfoglalását.

Amidror úgy véli, hogy „perspektívára van szükség” az izraeli-amerikai kapcsolatok tekintetében, mivel Jeruzsálem évente egymilliárd dollárig terjedő katonai segélyt kap Washingtontól. Az összes izraeli vadászgép és a precíziós fegyverek nagy része Amerikából származik.
Ugyanakkor a centrista Jaír Lapid pénzügyminiszter az amerikai viszony ápolása mellett tört lándzsát. Beszélt John Kerry külügyminiszterrel és az amerikai kongresszus többségi frakciójának vezetőjével, megköszönte nekik a Vaskupola rakétavédelmi rendszerhez nyújtott pénzügyi segítséget, és Netanjahura utalva azt mondta, hogy „olykor tudni kell köszönetet mondani, és meg kell erősíteni, hogy Izrael legfontosabb barátsága Amerikához kötődik”.

kapcsolódó cikkek

Régió

Irán miatt enyhül az ellentét Szaúd-Arábia és Izrael között

Szaúd-Arábia és Izrael nem ápol egymással diplomáciai kapcsolatokat. A Perzsa-öböl menti konzervatív monarchia trónörököse, Mohamed bin Szalmán azonban most meglepte

Merítés

Twitter